geld corrumpeert


geld corrumpeert 1.0

wie over veel geld beschikt, wordt of is snel geneigd corrupt te worden, doordat hebzucht de overhand krijgt op iemands integriteit; veel geld maakt een mens corrupt

Algemene voorbeelden


In 'Fiorile' hebben de regisseurs een oude familielegende als uitgangspunt genomen om de Italiaanse hebzucht van de jaren tachtig aan de kaak te stellen. Geld corrumpeert. Een hele kist vol gouden munten is genoeg om een straatarme Toscaanse boerenfamilie drie eeuwen lang in het verderf te storten.

Meppeler Courant,

Al woelend zocht hij in de krochten van zijn geheugen. Hij hoorde zijne majesteit de koning weer tegen hem zeggen: 'Alles draait om geld. En geld corrumpeert.' Terwijl hij het zei, had hij mismoedig uit het raam van zijn paleis naar de regen gekeken. De schrijver had toen nog even gedacht: gemakkelijk zeggen als je nooit geld nodig hebt gehad. Maar achteraf dacht hij dat de koning misschien wel de enige was die nog kon ontsnappen aan de geldeconomie, die dankzij de mondialisering nu aan de hele wereld was opgedrongen.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Niet geld corrumpeert, maar applaus, toejuichingen, de liefde van velen, de tederheid van allen. Alleen al daarom ben ik het minst gecorrumpeerde schepsel dat er bestaat.

De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,